HU EN
Ilyen volt az Eastern BBQ Contest

Ilyen volt az Eastern BBQ Contest

Az SCA egy amerikai világszervezet, mely elsősorban steak sütő versenyeket hirdet. Szabályai a KCBS zsűrizési rendszeréhez hasonlóan rendkívül szigorúak és a bírálás teljesen anonim módon történik. Európában nagyon népszerűek ezek a versenyek, de a Füstös Nyúlnak köszönhetően már hazánkba is került megrendezésre ilyen megmérettetés.

A verseny steak elkészítése bármilyen módon megengedett és a végeredményt több szempont alapján értékelik, de a készültség, az állag és az íz a fő szempontok. A verseny elején minden résztvevő húz egy számot, ami alapján megtörténik az első körös húsválasztás, majd fordítva. Ez azt jelenti, hogyha az egyest húzzuk, akkor az első körben először lehet húst választani, de a második körben már utolsóként.

Az Eastern BBQ tehát egy ilyen típusú steak és bbq verseny, melyről Iván fog most részletesebben beszámolni:


,,Soha nem húztam még ki az egyes számot, de most az első napon sikerült beletenyerelni. Idő sem igazán volt felfogni, mert máris ott álltam a rengeteg vákuumozott hús előtt és 30 másodperc állt rendelkezésre, hogy kiválasszam melyikkel dolgoznék szívesen. Ott hirtelen nagyon sok jó steak volt, alig tudtam választani, de egy egész kellemes szeletet sikerült végül elhozni. A második körben már nem voltam ott, mert mindeközben folyt a verseny én pedig komoly lemaradásban voltam.

Szűcs Róbert Lúciusz segített, és elhozta nekem a második húsomat.
A sütést én klasszikus amerikai modell alapján csinálom, egy MGrills C4 verseny sütőn. Ez a sütő kifejezetten 1-2 szelet steak megsütésére alkalmas. Direkt módon, GrillGrate rácson, a megfelelő hőfok elérése után egy indirekt zónába helyezem a húst és ott fejezem be a készre sütést. Ez így elég egyszerűen hangzik, de azért tökéletes állagú és jó ízű steaket nem könnyű készíteni, főleg úgy, hogy versenyről versenyre más fajta húsokkal dolgozunk.

Az első nap nem sikerült szép kinézetű steaket készíteni, melynek fő oka az volt, hogy a sütés második fázisában kicsit több vajat használtam a kelleténél, ami kissé lemosta a hús felületét. A végeredmény viszont tetszett a bíráknak, sőt az íz pontszámra az európai maximumot kaptam.

Sajnos az eredményhirdetést nem tudtam megvárni mert éjfélkor kezdődött, és addigra már aludnom kellett, mert másnap reggel 4-kor kezdődött a BBQ verseny. Ezúton is köszönöm Robinak, hogy átvette a díjat, és viselte az ezzel járó nehézségeket.

Továbbá a C4 sütő is jól vizsgázott. Az USA-ban népszerű sütő Európában most először hozott első helyezést, és nem utolsó sorban egy Golden Ticketet a világbajnokságra.”

© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO