Fűszerezés mesterfokon: a rub, a BBQ aduásza

Fűszerezés mesterfokon: a rub, a BBQ aduásza

A szegedi Suncity BBQ csapataként már számos európai BBQ versenyen volt alkalmunk megmérettetni magunkat, azonban fűszergyártás tekintetében kevésbé vagyunk ismertek, pedig igen komoly tapasztalattal rendelkezünk e téren is.

BBQ versenyeredményeinkhez nagyban hozzásegítettek a saját ízprofilra kifejlesztett rubjaink, hiszen a díjnyertes húsok elkészítéséhez nélkülözhetetlen a jó fűszerezés.

A BBQ-zás egyik legfontosabb hozzávalója a megfelelő hús, hiszen a belőle kitörő zsírok és nedvek azok, amelyek feloldják a fűszereket. Valljuk, hogy hazai alapanyagokból is lehet minőségi, akár európai versenyeken is maximális pontszámot hozó eredményt elérni. Így nem is véletlen, hogy a Suncity BBQ csapata számára ezeket a kiváló BBQ húsalapanyagokat a PICK Friss hús biztosítja. A hazai BBQ egyik legmeghatározóbb húsfajtája a sertés, azon belül is az oldalas, illetve a tarja. Ezek a húsfajták rendelkezésünkre is állnak a PICK Friss hús szponzorációja által, amit mi a BBQ világában St. Louis cut oldalasnak, valamint Boston Butt típusú lapockának nevezünk. Sokféle variációban elkészíthetjük ezeket az emblematikus húsokat, de egy biztos, a jó minőségű fűszer használata elengedhetetlen.

A BBQ műfajában a másik fő alappillér a rub, azaz a szárazpác. Ez egy olyan összetevő, melynek rengeteg variánsa létezik. Azonban egy jó rubban egyensúlyba kell kerülnie a fűszerességnek, enyhe édességnek, valamint a csípősségnek, mindezt úgy, hogy a hús ízvilágának jellegzeteségei is megmaradjanak, hiszen csak így születhet meg a tökéletes harmóniában gazdag végeredmény.
A szárazpác karakterének fő irányát a , a barna cukor, a paprika és a bors adja. Mindemellett számos fűszer teszi még különlegessé. A Suncity BBQ zászlaja alatt legelsőként a Suncity Pork Rub fűszerkeverékünket fejlesztettük ki, mely a tradicionális amerikai sertéslapocka-ízesítés stílusjegyeit kínálja. Egyik különlegességét az enyhén füstös paprika adja, melyet Röszkén termesztenek és bükkfa füsttel ízesítenek.

Hogy hogyan is érdemes használni a rubot a tökéletes végeredmény érdekében? A rub szó már önmagában is elárulja, hogyan is használjuk fel fűszerkeverékünket, mivel jelentése: dörzsölni. Fontos, hogy felrázása után, a húsra jól rádolgozzuk a szárazpácot, mivel végeredményben sokkal intenzívebb ízélményben lesz majd részünk. A rubunk jobb tapadása érdekében érdemes a húst vékonyan bekenni mustárral vagy olajjal a fűszerezés előtt.

A bark húson való kialakulása is a megfelelő rubnak köszönhető. Ezt a jellegzetes sülthús-kérget csakis barbecue-technikával érhetjük el. Emellett a fűszerkéreg keletkezését nagyban befolyásolják a BBQ sütők, azaz a szmókerek is. A sütés során a hús nagyon lassan feltörő nedvei feloldják a rubban található sót, cukrot és egyéb fűszereket, fokozatosan kialakítva a kéreg karakterét. Ezáltal egy erős, stabil, ropogós küllemű barkot kapunk eredményül.

Ha Ön is szeretné megismerni a BBQ versenyek ízvilágát, akkor keresse a Suncity BBQ fűszerkeverékeit és rubjait! Teljes termékkínálatunkat megtalálja weboldalunk Fűszerek menüpontjában! BBQ kurzusaink keretein belül pedig, lehetősége nyílik alap-, illetve versenyszintre is fejlődni!

© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO