Azonban fontos tudni rólunk, hogy több éves fűszergyártói tapasztalattal, valamint saját ízprofilra kifejlesztett rubokkal is rendelkezünk, melyek számos győzelemmel záruló BBQ versenyeredményhez segítettek már hozzá minket. Tehát nem bízzuk a véletlenre a húsok fűszerezését, mert mi a legjobb eredményre törekszünk!
A BBQ-zás egyik legfontosabb hozzávalója a fűszerkeverék, azaz a rub. Azonban mindez mit sem ér, ha nincs meg a megfelelő hús, amelyen feloldódnak a fűszerek. A magyar BBQ egyik legmeghatározóbb húsfajtája a sertés, azon belül is az oldalas, valamint a lapocka, melyeket a BBQ világában St. Louis cut oldalasnak, illetve Boston Butt típusú lapockának nevezünk. Számos variációban elkészíthetők ezek a jellegzetes húsok, viszont a jó minőségű fűszer használata elengedhetetlen a tökéletes végeredmény eléréséhez.
A rub, azaz a szárazpác egy olyan összetevő, melynek rengeteg variációja létezik. Ugyanakkor egy jó rubban rendkívül fontos, hogy egyensúlyban legyen a fűszeresség, enyhe édesség és csípősség, melyhez elsősorban a só, a barna cukor, a paprika és a bors kombinációja járul hozzá. Viszont a legfontosabb, hogy úgy kísérletezzünk a fűszerekkel, hogy a hús sajátos ízvilága megmaradjon, hiszen csak így jöhet létre a tökéletes harmóniában gazdag végeredmény.
Felmerülhet a kérdés, hogy hogyan is célszerű használni a rub-ot, ámbár a neve azonnal el is árulja, hogy az előzőleg letrimmelt húst jól be kell dörzsölnünk a fűszerkeverékkel. A rubunk jobb tapadása érdekében érdemes a húst vékonyan bekenni mustárral vagy olajjal a fűszerezés előtt, valamint a rubot sem érdemes túlzásba vinni, hiszen a húsnak „lélegeznie” kell a sütés alatt.
A bark húson való kialakulása is a megfelelő rubnak köszönhető. Ezt a jellegzetes sülthús-kérget csakis barbecue-technikával érhetjük el. Emellett a fűszerkéreg keletkezését nagyban befolyásolják a BBQ sütők, azaz a szmókerek is. A sütés során a hús nagyon lassan feltörő nedvei feloldják a rubban található sót, cukrot és egyéb fűszereket, fokozatosan kialakítva a kéreg karakterét. Ezáltal egy erős, stabil, ropogós küllemű barkot kapunk eredményül.
Ha Ön is szeretné megismerni a BBQ versenyek ízvilágát, akkor keresse a Suncity BBQ fűszerkeverékeit és rubjait! Teljes termékkínálatunkat megtalálja weboldalunk Fűszerek menüpontjában! Hadd ajánljuk figyelmébe a legelsőként kifejlesztett fűszerkeverékünket, a Suncity Pork Rubot, mely a tradicionális amerikai sertéslapocka-ízesítés stílusjegyeit kínálja, illetve egyik különlegessége az enyhén füstös paprika, melyet Röszkén termesztenek és bükkfa füsttel ízesítenek!